Skip to main content

Martijn Dost

Trainer, Coach, Enthousiasteling.

 

Mijn naam is Martijn Dost en sinds september, trotse eigenaar van Maverick Front. Ik focus me op het aanleren of aanscherpen van leiderschap en het creëren van teams die voor elkaar door het vuur gaan. Sinds 2007 ben ik werkzaam bij het ministerie van defensie in verschillende leidinggevende functies. De groepen die ik heb gestuurd varieerde van 5 tot 35 mannen en vrouwen.

 

Door de jaren heen heb ik het leidinggeven kunnen leren in de praktijk. Een leerschool waarin de mogelijkheid en ruimte was om fouten te mogen maken en experimenteren. Als pelotonscommandant was ik verantwoordelijk voor het analyse proces en de tactische uitvoering van diverse operationele opdrachten waarbij gevechtscontact een reële mogelijkheid was. Deze verantwoordelijkheid in de voorbereiding en uitvoering heeft mij inzichten gegeven die ik wil delen met Leiders en teams buiten defensie.

 

Naast het leidinggeven heb ik de eer gehad om leidinggevende te mogen leren hoe zij een leider kunnen zijn. Door middel van het aanleren van diverse technieken leerde ik deze toekomstig leidinggevende hoe zij op een inspirerende, motiverende en mensgerichte wijze, buitengewone resultaten konden bewerkstelligen. Resultaten die er toe doen binnen defensie, het gaat tenslotte om meer dan winst & verlies. Deze invalshoek van leiderschap maakt mij uniek in het vakgebied van trainers en coaches.

 

Maar waarom?

 

In onze maatschappij gaat maar 15 procent van alle mensen met plezier en voldoening naar hun werk. 85% gaat met tegenzin of ziet het werk als iets dat ‘moet’.

Het gevolg is een zieke maatschappij waarbij iedereen continu op zoek is waar het gras groener is.

We voelen ons niet gewaardeerd, worden als nummertjes in een organisatie behandeld en zien niet wat we kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Burnouts, verloop naar andere bedrijven en onvrede zijn nog nooit zo hoog geweest als nu.

 

 

En dat merkte ik ook om me heen. Als mijn vriendin thuis kwam en vertelde hoe het er aan toe ging op het werk of als ik op een verjaardag was en mijn vrienden een boekje open deden over hun ervaringen op de werkplek.

Ondertussen zat ik al een paar jaar in dienst als leidinggevende en herkende de problematiek van buiten defensie niet. Ik ging op onderzoek uit en kwam door diverse studies al snel verschillende oorzaken van onvrede onder werknemers op het spoor.

1 van de grootste factoren van ziek personeel: Leiderschap.

 

Ik schrok ervan. Bij defensie kreeg ik de kans om leidinggevende te mogen opleiden. Voor mij was dit het moment om me nog verder te verdiepen in leiderschap zodat de problematiek die buiten defensie binnen bedrijven heersten te voorkomen.

Hierdoor werden mij de verschillen tussen de krijgsmacht en daarbuiten steeds duidelijker. Hoe het komt dat bij ons het verloop en verzuim lager liggen, waarom mensen met plezier naar het werk komen en welke factoren bijdragen aan betrokken medewerkers.

Deze facetten heb ik in kaart gebracht en gesmeed tot een training die ik nu ook buiten defensie geef.

Wij leren leidinggevende hoe ze kunnen zorgen voor hun personeel. Welke tools wij bij defensie gebruiken om het kameraadschap te kweken dat ervoor zorgt dat het personeel met plezier van en naar zijn werk gaan.

Vraag 1 militair wat hij mist uit zijn verleden bij defensie en het antwoord is steevast: De kameraadschap.

 

Hoeveel mooier kan je missie zijn. Het creëren van de kameraadschap van de krijgsmacht, bij jullie op de werkvloer.

 

Ervaring

12 jaar Landmacht ervaring
ICF gecertificeerd Coach (in opleiding)
Pelotonscommandant tijdens operationele inzet

Missie

Het is mijn missie om bij te dragen aan de werkvreugde van werkend Nederland. Door leiders mensgericht te helpen leiden en het dichter bij elkaar brengen van teams door presentaties en trainingen draag ik bij aan het geluk op de werkvloer.

Visie

Cijfers liegen niet. Er wordt matig leiding gegeven in deze wereld. Goed leiderschap is niet vanzelfsprekend. Dit moet je leren, aanscherpen en constant bijsturen. Door het leren leiden en bouwen van teams draag ik bij aan de werkvreugde van werkend Nederland en worden buitengewone resultaten geboekt.