Skip to main content

Nutteloze persoonlijke ontwikkeling zinvol maken

By 20 maart 2020juli 21st, 2020Geen categorie

In een wereld die in de hold is gezet door corona, hebben we meer tijd om te investeren in onze persoonlijke ontwikkeling.

Het is een hot item. Duizenden boeken, blogs, YouTubevideo’s als deze en in de bladen gaat het over zelfontwikkeling.

En je herkent het vast wel, dat je het zoveelste boek gelezen hebt en er een half jaar later niks meer van toepast. ‘Wist je nog dat ene boek met die ene speciale werkmethode’…

 

Euh nee.

In deze video geef ik jullie een tool waarmee jij je persoonlijke ontwikkeling kan stroomlijnen om zo efficiënt mogelijk aan de slag te gaan en echt de voortgang te boeken waar je naar op zoek bent.

Kijk, waar het vaak fout gaat in persoonlijke ontwikkeling, of waar we de meeste groei laten liggen is door onze ontwikkeling niet te zien als een vormbaar, stuurbaar proces.

We doen maar wat. We gaan enthousiast van boek naar boek, van podcast naar podcast en raken geïnspireerd en zelfs gemotiveerd om echt een verschil te maken.

En hoe goed dit proces ook is, als jij je laat meevoeren op de golf van enthousiasme en inspiratie, sta je een half jaar later aan de kant met geen idee hoe je toen die ene golf zo mooi genomen hebt.

Dit model gaat je richting geven. Focus. Dat betekent dat je moet gaan kiezen. I.p.v. meedobberen op de deining ga je een richting kiezen. En met deze richting komt zo ontzettend veel voortgang. Focus is het toverwoord. Focus brengt je zo verschrikkelijk veel competentie dat je sowieso vooruit gaat.

 

Het proces bestaat uit 5 stappen.

 

1. De 1e stap. En gelijk de stap waar het meestal fout gaat, is het definiëren van wat we precies willen bereiken. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Vanuit je eigen perspectief als in: Hier wil ik in ontwikkelen. Bijvoorbeeld: Ik wil mijn boodschap kunnen overbrengen, zodat deze inspireert, motiveert en mensen in beweging zet. Dat is een fantastisch doel. En veel leiders, sprekers, coaches, trainers, Dga’s etc., hebben deze behoefte. Maar waar het hierin ontbreekt, is het concretiseren van je wens. Wat heb je daarvoor nodig? Welke kwaliteiten, competenties, kennis hoort bij het in vervulling laten gaan van deze behoefte. Hier gaat het echt mis, als je deze niet concreet maakt dan kun je aan het eind van je proces ook niet toetsen hoe je ervoor staat. Meten is weten, dus om voortgang te boeken, MOET Je concreet zijn in dat wat je wil bereiken. Maak het zo duidelijk mogelijk.

 

2. Hier ga je een self-assesment uitvoeren over het doel wat je in stap 1 hebt gedefinieerd. Ok, ik weet waar ik heen wil, maar hoe kun je ergens komen als je niet weet waar je op dat moment staat. Als ik jou in een bos achterlaat, en je vraag om naar de Dom in Utrecht te lopen, op de kortst mogelijke manier dan moet je natuurlijk wel weten waar je je op dit moment bevind op de kaart. Zonder je startpunt in kaart te brengen is effectieve, gestuurde voortgang niet mogelijk. Dus: breng in kaart hoe jij ervoor staat, per gedefinieerde kwaliteit, competentie, kennisdeel etc. Stap niet in de grootste valkuil van ze allemaal. Het idee hebben dat jij zelf wel weet hoe je er voor staat. Dat weet je namelijk vaak niet omdat we altijd positiever over onze eigen capaciteiten denken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Neem dus even de moeite en vraag om gerichte feedback van je collega’s, vrienden, familie. Wie dan ook, als je maar zeker weet dat ze eerlijk tegen je durven zijn. Richt je self-assesment niet alleen in op de zaken waarin je moet groeien. Maak ook duidelijk wat je sterke kanten zijn. Hier komen we in stap 3 op terug.

 

3. Mooi. Je weet waar je heen wilt. Je weet waar je staat. Nu is het tijd om de route te plannen. Nu ga je processen inrichten hoe jij het gat tussen waar je bent en waar je naar toe wilt, gaat overbruggen. Opties zijn eindeloos, maar kies er 1 die bij jou past. Persoonlijke coaching, het volgen van een training, zelfstudie. Wat je kiest, maakt niet uit. Houd bij het kiezen van je route ook rekening met de sterk ontwikkelde competenties en vaardigheden. Wellicht kunnen deze je route versnellen of kun je zelf delen van de route overslaan. Vergeet er ook niet een tijdsbestek aan te koppelen. Op deze manier geef je nog meer richting aan je eigen ontwikkeling in relatie tot de tijd die je eraan wilt/kunt besteden. Je pad uitgezet? Tijd voor stap 4.

4. Nu gaan we rammen. Voorwaarts met het plan dat op papier staat. Eventueel tussentijds bijsturen als het nodig is of je erachter komt dat een eerder gekozen route niet bij je past. Bijvoorbeeld een online trainingsprogramma wat toch niet aansluit bij de behoefte of een coach die je niet ligt. Voel je gebonden, maar niet verplicht aan je eerder uitgezette route. Het is slechts een hulpmiddel en het is slechts een middel en niet het doel an sich.

 

5. Je pad doorlopen? Dan is het nu tijd voor evaluatie. Er zijn 2 keuzes. De 1e keuze is dat we erachter zijn gekomen dat de beoogde ‘end state’ die we hadden gedefinieerd in stap 1, niet meer het doel is waar we echt naar toe willen bewegen. Je bent er bijvoorbeeld achter gekomen dat op het podium staan toch echt niet bij je past en je wilt je liever op de achtergrond bewegen. Niks mis mee! Dan is het tijd om je persoonlijke doelen te herformuleren en vangt het proces weer aan bij stap 1.

 

Zit je wel op het goede pad? Dan gaan we nu weer richting stap 2. Daar gaan we opnieuw kijken hoe we ervoor staan. Onze sterke en minder sterke kanten en richten we vanuit onze nieuwe startpositie een nieuw pad in naar ons beoogde doel.

 

6. Ga op zoek naar relaties die je ondersteunen. Die trainer, die coach, die youtube guru die alles weet over het onderwerp waar jij je in wilt ontwikkelen. Investeer in deze relaties. Iedereen kan een steun in de rug gebruiken tijdens zijn proces.

 

Op deze manier kun je van nutteloze tijdsbesteding naar zinvolle ontwikkeling gaan.

 

 

De winnende principes van de krijgsmacht. Meer teameffectiviteit. Meer plezier. Minder verzuim & minder verloop.

Schrijf je nu in om wekelijkse tips en tools te ontvangen over het creëren van de kameraadschap van de krijgsmacht op uw werkvloer.

Name

Martijn

Eigenaar van training en coachingsbedrijf Maverick Front en oprichter van de Heroic mindsets podcast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: