
Het leven is niet altijd even makkelijk.
Klopt niet.
Het leven is niet makkelijk.
Het komt niet aanwaaien. Of juist wel?
Zo worden we dag in en dag uit, geconfronteerd met situaties waarin we moeten kiezen.
Kiezen klinkt simpel, maar is toch ontzettend moeilijk.
Dat komt, omdat kiezen gepaard gaat met beweging. Beweging in de door jou gekozen richting. Als je beweegt ga je weg van het oude. Het bekende. Het vertrouwde.
En daar houden wij niet van.
Beweging betekent verandering.
Verandering betekent onzekerheid.
Onzekerheid is vervelend.
Conclusie: “Ik wil zo min mogelijk veranderen, want verandering doet pijn.”
Maar niet iedereen is zich hier bewust van. Mensen leven hun hele leven zonder in de gaten te hebben dat de IK in de zin ‘IK wil zo min mogelijk….’, niet hun echte ik IS.
Het is je ego wat spreekt.
Het stemmetje in je kop.
Het stemmetje dat je verteld dat je maar beter normaal kan doen, dan doe je al gek genoeg.
Het stemmetje dat je waarschuwt om maar naar niet te streng te zijn voor je personeel want dan vinden ze je niet meer aardig.
Het stemmetje dat in je hoofd loopt te toeteren en je helpt fantaseren hoe die discussie die je had op de werkvloer, anders had kunnen lopen.
Het stemmetje dat je waarschuwt om maar geen initiatief te tonen, omdat je anders gezien wordt als streber.
Iedereen heeft deze stem. In de titel noem ik hem het ego, maar dat is te kort door de bocht. Een betere benaming: Je interne criticus.
Wees gerust, we hebben er allemaal 1. Het probleem van de criticus is dat hij je blokkeert in het bereiken van je doelen. Hoewel zijn intentie goed bedoeld is (jouw bescherming tegen gevaar van buitenaf), heb je er meer last van dan dat hij (of zij) profijt oplevert.
Jij wilt bijvoorbeeld die ervaren collega aanspreken op zijn gedrag, maar dat stemmetje zegt: ‘Doe maar niet, hij accepteert het toch niet en lacht je alleen maar uit.’
Gevolg: het probleem blijft bestaan. Bovenstaande situatie is te kopiëren naar een oneindigheid aan mogelijkheden.
Iedereen heeft er last van. Stap 1 om hem (of haar) onder controle te houden is erkennen dat jij die stem niet zelf BENT. Het is een beschermingsmechanisme van je ‘brein’ om jou te beschermen tegen verandering. Ontzettend lastig wanneer verandering nu net het geen is wat jij wil.
Wil jij die stem in je kop het zwijgen opleggen? Doorloop onderstaande stappenplan en ik garandeer je dat dit je gaat helpen.
- Erken dat jij een criticus in je hebt.
- Besef je dat jij niet die criticus BENT.
- Ga bij jezelf te rade wat die criticus allemaal tegen je zegt: (schrijf dit op)
- Je bent niet goed genoeg?
- Doe maar normaal, anders vinden ze daar wat van?
- Vraag maar geen opslag, dan lachen ze je alleen maar uit?
- Wie ben jij nou?
- Waarom zouden ze naar mij als leider luisteren?
- Ik moet door iedereen aardig gevonden worden?
- etc
- Ga nu bij jezelf te rade hoe de criticus klinkt: (Schrijf dit op)
- Is het een vrouw of een man?
- Hoge of lage stem?
- Gemeen, streng, boos, verdrietig.
- Etc
- Kijk naar je antwoorden op papier, welk personage/filmkarakter/stripfiguur komt er in je op? Dit mag van alles zijn, fictief of realistisch. Als het maar overeenkomt met de eigenschappen die je hierboven omschreven hebt.
- Schrijf de naam van je criticus op en zoek op het internet een plaatje wat past bij dit figuur.
- Hang deze prominent in zicht op je kantoor, werkkamer, slaapkamer, koelkast. Maakt niet uit waar zolang je het stuk papier maar kunt zien.
Nu heb jij je criticus een gezicht gegeven. Dit maakt het makkelijker om afstand te nemen. Zoals ik eerder zei: Jij bent niet je criticus!
Wanneer je de volgende keer beperkende gedachtes hebt. Jij jezelf angst in aan het praten bent, of je de zenuwen door je lijf voelt gieren omdat jij jezelf wijs hebt gemaakt dat je het goed MOET doen, want wat denken ze anders wel niet van je. Zeg dan tegen je criticus:
En nu je kop houden.
p.s. Mocht je wat hulp willen bij het bovenstaande proces. Neem dan contact met mij op om te zien wat ik voor je kan betekenen met 1op1 coaching. Check COACHING voor meer info of stuur me een mailtje door HIER te klikken.

De winnende principes van de krijgsmacht. Meer teameffectiviteit. Meer plezier. Minder verzuim & minder verloop.
Schrijf je nu in om wekelijkse tips en tools te ontvangen over het creëren van de kameraadschap van de krijgsmacht op uw werkvloer.