Skip to main content

Een van de winnende principes die wij hanteren bij de krijgsmacht. Je bent ten alle tijden, in houding en gedrag, een voorbeeld. Of het nu gaat over je tenue, de les die je geeft of de wapeninspectie.

Maar een goed voorbeeld zijn is niet altijd vanzelfsprekend. Op het moment dat jij niet lekker in je vel zit of slecht geslapen hebt, is het niet makkelijk om correct te reageren op situaties.

1 keer niet lekker in je vel zitten kan gebeuren. Maar niet te vaak. Je niet lekker voelen is ok. Daar is niks mis mee.

Afreageren op andere is niet ok. Na verloop van tijd gaat het afbreuk doen aan je geloofwaardigheid.

We hebben allemaal last (en profijt) van onbewuste patronen die wij onszelf als kind hebben aangeleerd om de realiteit te kunnen managen.

‘Ik moet het altijd goed doen’ of ‘Ik kan maar beter mijn mond houden, dan val ik niet zo op’ zijn belemmerende overtuigingen waarvan je ooit dacht dat ze je zouden helpen.

Het was jouw manier om jezelf te beschermen. Tegen die aandacht die je niet kreeg of omdat je als kind bang was om straf te krijgen als je teveel herrie zou maken.

Het blijft bij je, tot je er bewust van raakt. Als je er bewust van bent dan kun je de niet-dienende overtuigingen achter je laten en nieuwe maken die je wel helpen.

 

Niet heel makkelijk, wel ontzettend nodig.

 

We zitten er allemaal vol mee. Belemmerende overtuigingen, aangeleerde denk & gedragspatronen en misvattingen over hoe wij denken dat we ‘moeten’ zijn.

Zo had ik jaren terug een leidinggevende waardoor ik op het punt stond ontslag te nemen. Iedere dag met lood in mijn schoenen naar het werk. Ik was nog nooit zo vaak ziek geweest in een periode van 3 jaar. Bij iedere verkoudheid meldde ik me ziek.

Niks voor mij. Maar nu wel.

We pasten niet bij elkaar. Hij ontzettend taakgericht waar bij mij de mensen op de 1e plek komen.

Complimenten waren er nooit, wel correcties.

Alleen horen wat je niet goed doet is prima voor een tijdje, maar na een aantal maanden demotiveert het je tot op het bot.

Hard werken, geen waardering. De meeste van ons herkennen het wel.

Goede ideeën werden op voorhand al afgekeurd.

Bij iedere verlofaanvraag moest ik mij verantwoorden & toen de oma van mijn vriendin overleed was het nodig om mij te attenderen dat het erg slecht uitkwam in het jaarprogramma.

Iedere dag met tegenzin naar mijn werk door 1 persoon.

Bovenstaande is voor veel mensen bekend terrein. Je herkent het uit het verleden of je zit er middenin.

Ik voelde me iedere dag zo slecht dat ik een afspraak maakte bij het gezondheidscentrum. De dokter wist mij te vertellen dat ik dicht tegen een burn-out zat. Gelukkig wisselde ik op tijd van functie en kreeg ik een leidinggevende met wie ik wel door een deur kon.

 

Maar dat geluk heeft niet iedereen.

 

Reflecterend op die periode, realiseer ik me dat ik vol met oordelen zat.

Hoewel mijn oordeel in sommige situaties legitiem was heb ik er nooit bij stilgestaan wat er in hem omging.

Hoe komt het dat hij zo reageert op bepaalde situaties?

Waarom focust hij zich alleen op wat slecht gaat en niet op wat goed gaat?

Is er een reden waarom hij zo taakgericht is?

Wie zal het zeggen. Ik weet het niet. Wat ik wel zeker weet is dat hij zich niet altijd bewust was van zijn eigen gedrag en het gevolg daarvan op andere.

Als hij dit wel was kon hij bewustere keuzes maken in zijn gedrag. 100% aansluiting hadden we nooit kunnen vinden maar naar elkaar toe bewegen was zeker mogelijk.

 

Mijn inzichten tot nu toe:

  1. Hij had ontzettend veel capaciteit. Analytisch vermogen, nauwkeurigheid en is een keiharde werker met hart voor de zaak.
  2. Waarschijnlijk heeft nooit iemand hem gewezen op zijn belemmerende overtuigingen of patronen die hij als kind heeft aangeleerd en hem nu niet meer dienen.
  3. Hij deed ook maar wat hij dacht dat goed was. Zoals wij allemaal doen.

Hoe mooi zou het zijn geweest als hij hier wel aandacht aan had besteed. Bewust was gaan sturen in zijn gedrag.

Met hoeveel plezier zou ik dan naar mijn werk zijn gekomen?

Hoe vaak had ik me dan ziek gemeld?

Hoe veel harder had ik dan gewerkt?

 

Ik denk dat ik het antwoord wel weet.

 

 

Daarmee kom ik terug bij de opening van dit stuk. Goed voorbeeld doet volgen. Maar het is niet altijd makkelijk om een goed voorbeeld te zijn als jij jezelf niet bewust bent van je valkuilen, je belemmerende overtuigingen of de wijze waarop je communiceert. 63% van de medewerkers in Nederland voelt zich niet betrokken bij zijn of haar werk. Hoe mooi zou het zijn als wij leiders in staat zouden zijn om mensen met plezier naar hun werk te laten komen. De resultaten van goed leiderschap worden onderschat. Maar het effect van slecht leiderschap al helemaal.

 

Hebben jullie binnen jullie bedrijf veel kosten aan verloop? Ziekte? Geen efficiënt werkende teams?

 

Wij leren jullie leiders op unieke wijze zorgen voor hun personeel. Wij garanderen een afname van 30% in personeelskosten en een toename van 25% in teamproductiviteit na het doorlopen van ons incompany traject. Wij leren uw mensen de winnende principes van de krijgsmacht, toepassen op de werkvloer.

 

Neem hier contact met ons op of ga naar www.maverickfront.com voor meer informatie. Schrijf je hier in voor de 2 wekelijkse infomail over leiderschap, teamontwikkeling en de winnende principes van de krijgsmacht.

De winnende principes van de krijgsmacht. Meer teameffectiviteit. Meer plezier. Minder verzuim & minder verloop.

Schrijf je nu in om wekelijkse tips en tools te ontvangen over het creëren van de kameraadschap van de krijgsmacht op uw werkvloer.

Name

Martijn

Eigenaar van training en coachingsbedrijf Maverick Front en oprichter van de Heroic mindsets podcast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: