Skip to main content

Iedereen kent het wel. We gaan een nieuw project in, krijgen een nieuwe baan of starten een nieuwe sport. De eerste dagen, weken tot maanden zijn we razend enthousiast. De dopamine vloeit vrijelijk vanuit ons ‘beloningssysteem’ en het kost ons daardoor geen tot weinig moeite om de gerelateerde investering van energie die erbij komt kijken te leveren. Alles is leuk. Alles voelt goed. Alles lijkt fantastisch te gaan.

Totdat…. Je motivatie opraakt. De sport die je nu een aantal weken deed, is toch niet zo leuk als je dacht. Die plaatjes van je sixpack op het strand verdwijnen langzaam uit je gedachten. Je bent bij het leveren van de energie niet meer gefocust op het langetermijngewin (een fantastisch strandlichaam), maar je focust je op de kortetermijnpijn (weer een salade eten, weer moeten sporten, weer IETS moeten). Dit is niet alleen bij sport zo. Ook bij het starten van bijvoorbeeld je eigen bedrijf loop je hier tegenaan. Je begint razend enthousiast. 100 ideeën in je hoofd die staan te springen om tot uiting te komen. En dan… Na een week of 6/7, misschien wel 8 of 10. De motivatie is op. Je ziet jezelf iedere dag ploeteren, maar ervaart nauwelijks resultaat. De gouden bergen lijken ineens net zo ver weg als Mordor voor Bilbo was en er poppen langzaam gedachten op om het dan maar op te geven. Dit is het moment dat je motivatie het aan het verliezen is van je beschermingsmechanisme.
Nu zijn er een paar mogelijke oplossingen. 1 daarvan is discipline, maar wat is discipline eigenlijk?
Discipline is doen wat je MOET doen om je doel te bereiken, zelfs als je daar geen zin in hebt.
Discipline is dat wat waarop je kunt terugvallen wanneer je motivatie het laat afweten.
Discipline is dat wat je doelen en dromen waar kan maken.
Het verschil tussen motivatie en discipline is de wijze waarop we er invloed op hebben. Motivatie voelt fantastisch, maar is te vaak van korte duur. Motivatie raakt op. Motivatie is niet iets wat jij kunt trainen. Je bent het of je bent het niet. Je blijft het in ieder geval niet voor onbepaalde tijd! En tuurlijk, je kunt wel voor lange tijd gemotiveerd blijven. Dit gebeurt meestal wanneer er kleine (of grote) successen op de weg naar je grotere doel beleefd worden. Veel workflow protocollen zijn hierop gebaseerd. Creëer kleine doelen, creëer kleine stappen en creëer een succesbeleving, omdat je vinkjes kan zetten achter de diverse stappen en jezelf daarmee gemotiveerd houdt. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat dit een ontzettend goede manier is om doelen te realiseren. Het kernelement motivatie daarentegen raakt op enig moment op.
En op dat moment, wanneer de motivatie op is en je er geen zin meer in hebt, dan komt discipline de hoek om. Heb je het wel of heb je het niet? Doe je toch wat je moet doen of ga je liever dolfijnenfilmpjes en de foto’s van je vakantie naar Thailand bekijken? Met alle gevolgen van dien.
Als je aan de basistraining bij defensie begint, is discipline 1 van de eerste onderwerpen die je duidelijk gemaakt wordt. Als je een mars van 10 km gelopen hebt door de stromende regen en je komt aan bij je onderkomen is het ontzettend verleidelijk om meteen je slaapzak in te kruipen. Snel die natte kleren uit en de warmte opzoeken. Je kiest voor jezelf om pijn op de korte termijn te voorkomen. Wat je eigenlijk zou moeten doen is je wapen afdrogen en onderhouden. Dit is erg vervelend, want het regent, alles is nat en je hebt totaal geen zin om in het donker dat stuk ijzer van 3.5 kilo schoon te maken. Je kruipt liever je warme slaapzak in… dat wapen doen we morgen wel.

En dan…. BAM!

Je wordt aangevallen. Je sprint naar je ligsleuf toe om je buddy’s te kunnen beschermen tegen het dreigende gevaar. Het is de bedoeling dat jij de doelen in jouw sector uitschakelt zodat de vijand ons niet overloopt. Je ziet iemand lopen, haalt de trekker over en hoort ‘Klik’. Storing, fuck! Je spant je wapen, je hoort gekras uit je wapen komen en weet in je achterhoofd al lang wat er aan de hand is. Je wapen zit vol roest en is niet inzetbaar om vuur uit te brengen. Dit betekent dat die sector waarvoor jij verantwoordelijk was nu kan worden overlopen door de vijand.
Omdat JIJ de discipline niet had om je wapen schoon te maken voor je je slaapzak in ging, heb je de veiligheid van al je collega’s in gevaar gebracht.

Nu we het verschil hebben gemaakt tussen motivatie en discipline, ga ik het hebben over hoe je je discipline kunt trainen. Een paar tips van mijn kant:

1. Creëren van gewoontes
Het creëren van gewoontes is een van de meest simplistische vormen voor het creëren van discipline. Het valt natuurlijk te betwisten of gewoontes onder discipline vallen, Onderzoekers hebben bepaald dat een gemiddeld mens, 21 dagen achter elkaar iets op dezelfde wijze moet doen om het een gewoonte te laten worden. Iets is een gewoonte als je het als vanzelfsprekend beschouwt en het je praktisch tot geen moeite kost. De volgende tip van de onderzoekers is het koppelen van de nieuwe gewoonte aan gewoontes die al volledig zijn doorgevoerd. Bijvoorbeeld ten behoeve van je hydratatie, iedere morgen een groot glas water drinken na het tandenpoetsen. De 1e dagen zul je actief aan de gang moeten om er iedere ochtend aan te denken maar na een week of 2à 3 zul je zien dat je het als vanzelfsprekend beschouwt. Een glas water drinken is simpel maar tevens door te trekken naar grotere projecten. Bijvoorbeeld: Iedere vrijdagmiddag van 15:00 tot 16:00 spendeer ik aan het op orde brengen van mijn financiële administratie. Uiteindelijk brengt dit structuur. Een goede structuur bespaart tijd en moeite en levert je een gewoonte op waar je ontzettend veel profijt van gaat hebben op de langere termijn.

2. Accountability
Vertel iemand wat je van plan bent en laat hem of haar hier voortgangscontrole op uitvoeren. Wij mensen zijn namelijk van oudsher nog geprogrammeerd dat wij het belangrijk vinden om eerlijk te zijn tegen anderen. Als wij iemand een belofte doen, voelt het rot om deze te breken. Bewust en onbewust houd je hier een rot gevoel aan over. Op deze wijze kun je voor jezelf een stok achter de deur creëren wat er zorg voor draagt dat jij je houdt aan de afgesproken deeltaken.

3. Maak het onpersoonlijk
Vervelende dingen doen is moeilijk als je al je taken persoonlijk maakt. Betrek je werk niet zo sterk op jezelf. Zie jezelf als een persoon die taken verricht, meer niet. Sommige taken die heel vervelend, moeilijk en uitdagend lijken, kosten soms maar een paar minuten. Dat telefoontje waar je tegenop ziet, is in 3 minuten gefikst. Die irritante brief opsturen naar de verzekeraar: 5 minuten. Een lijstje maken ter voorbereiding op een moeilijk gesprek: 4 minuten. Probeer je taken los te zien van je emoties, angsten en voorkeuren. Als het moet gebeuren, doe het dan gewoon. Een taak is gewoon een taak. Sommige taken zijn leuk, sommige taken zijn saai. Maar vaak zijn ze zo voltooid als je het niet zo persoonlijk maakt.

Wat mij altijd geholpen heeft, is het realiseren dat er maar 1 iemand verantwoordelijk is voor hetgeen ik bereik.

IK.

En dat geldt voor iedereen. Hiermee kom ik terug op een blog die ik eerder schreef over ‘Extreme ownership’. Soms moet je door de zure appel heen bijten, soms moet je die financiële administratie doen en soms moet jij je wapen schoonmaken voor je je slaapzak inkruipt. Niet doen wat je moet doen, kan leiden tot gevaarlijke situaties op het gevechtsveld. Ik begrijp heel goed dat het zakenleven niet gaat over leven en dood. Laten we hiervoor het herkenbare synoniem winst en het halen van doelen invullen. Dan weet iedereen precies wat ik bedoel. Soms moet je doen wat je moet doen.

Het gezegde: Pain is temporary, pride is forever, kent iedereen.

Laten we er deze aan toevoegen:
Motivation is temporary, discipline is forever.

De winnende principes van de krijgsmacht. Meer teameffectiviteit. Meer plezier. Minder verzuim & minder verloop.

Schrijf je nu in om wekelijkse tips en tools te ontvangen over het creëren van de kameraadschap van de krijgsmacht op uw werkvloer.

Name

Martijn

Eigenaar van training en coachingsbedrijf Maverick Front en oprichter van de Heroic mindsets podcast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.