Skip to main content

Is je team niet op tijd met het halen van deadlines?

Jouw schuld.

Zijn je mensen niet gedisciplineerd?
Jouw schuld.

Je groep kan het onderling niet vinden met elkaar waardoor resultaten achterblijven?

Jouw schuld.

Een van de veel geziene problemen bij het moderne leiderschap is het gebrek van ons leiders om ergens eigenaarschap voor te nemen. Te vaak wijzen we naar andere mensen of omstandigheden als reden dat iets niet loopt zoals het zou moeten lopen. Dat noemen we ook wel externe attributie: Het ligt aan de zon, de zee, de sterren en de maan….maar niet aan mij.
Dit heeft als gevolg dat problemen in stand blijven. Alleen maar iets of iemand aanwijzen heeft nog nooit tot een oplossing geleid. Resultaten blijven achter, mensen gaan met tegenzin naar het werk en jij krijgt achter je rug om de schuld van alles.

Terecht.

Er zijn teams die feilloos functioneren. Ze halen deadlines, komen met plezier naar hun werk en springen in het vuur voor hun leidinggevende. Een van de karakteristieken die dit soort teams met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal een hoge waarde hechten aan het nemen van verantwoordelijkheid en eigenaarschap over problemen die zich voordoen bij de dagelijkse werkzaamheden. Ze zijn bereid om naar zichzelf te kijken wanneer er iets fout loopt en wijzen niet (als verdedigingsmechanisme) naar de ander.

Hun gedachtegang ziet er ongeveer zo uit:
‘Wat heb ik gedaan waardoor ik in deze situatie beland ben?’.
‘Wat kan ik op dit moment doen om het probleem op te lossen?’.
‘Wat ga ik in de toekomst anders doen om deze situatie te voorkomen?’.

In teams die op deze manier reflecteren, wijst niemand met een beschuldigende vinger naar een ander wanneer er iets fout gaat. In teams als deze wordt er vooruit gekeken om te zien hoe ze het kunnen oplossen.

Voor de sceptici onder ons die dit tegen de borst stuit. Vrees niet. In principe is zeker niet alles jouw schuld. Maar het innemen van de denkwijze: ‘Het is niet mijn schuld’ is er een waarvan de meeste mensen stilvallen in plaats van in beweging komen. Het is vele malen effectiever om te zeggen: ‘Dit is het probleem, het is nu mijn probleem, hoe ga ik het oplossen!’.
Wanneer we beredeneren vanuit eigenaarschap staan we in onze kracht. Wanneer we beredeneren vanuit een “schuldige” staan we juist zwak.

Als wij als leider ook tentoonstellen dat wanneer het fout gaat we niet op zoek gaan naar een zondebok, maar juist een deel van de schuld op ons nemen creëren we vertrouwen. Een veilige omgeving voor je werknemers. Een omgeving waarin fouten gemaakt mogen worden mits we ervan leren. Zoals we bij defensie leren is voorbeeldgedrag van de leidinggevende één van de sterkste instrumenten die we bezitten bij het leiden van een groep. Neem eigenaarschap ookal is het niet jouw schuld dat iets mis loopt. Laat zien dat je voor je mensen staat, dan springen je mensen ook voor jou in het vuur wanneer het nodig is.

Soms doet dat pijn.

Soms voel je dat in je ego.

Soms voel je dat in je trots.

Maar wat je ervoor terug krijgt is vele malen groter dan wat jij ervoor gegeven hebt. Als jij hier een voorbeeld in bent tegenover je collega’s, je team of werknemers, zullen zij dit gedrag kopiëren. Een team wat eigenaarschap neemt over zijn problemen, lost zijn problemen op!

Verzin geen smoesjes. Geef niet de schuld aan iets of iemand anders.

Neem eigenaarschap over alles in je leven, over het goede en het slechte. Neem eigenaarschap over je problemen, je fouten, je tekortkomingen en je overwinningen.

Maar bovenal: Neem eigenaarschap over de oplossingen die nodig zijn om vooruit te gaan.

En onthoud: Goed voorbeeld doet volgen.

 

De winnende principes van de krijgsmacht. Meer teameffectiviteit. Meer plezier. Minder verzuim & minder verloop.

Schrijf je nu in om wekelijkse tips en tools te ontvangen over het creëren van de kameraadschap van de krijgsmacht op uw werkvloer.

Name

Martijn

Eigenaar van training en coachingsbedrijf Maverick Front en oprichter van de Heroic mindsets podcast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: